Blogger templates

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Banksy VS King Robbo


Πόλεμος στα χαρακώματα της βρετανικής street art σκηνής: ο περιβόητος Banksy εναντίον του βετεράνου King Robbo. Και η κόντρα συνεχίζεται...
Κείμενο: Νίκη Ρωμανού
Στις γειτονιές του Μπρίστολ και του Λονδίνου το μένος μεταξύ των δύο διάσημων Βρετανών γκραφιτάδων δε λέει να καταλαγιάσει μετά και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Graffiti Wars 2011» από το βρετανικό κανάλι Channel 4.

  Αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από τα δύο στρατόπεδα γιατί αυτή η παρτίδα δεν έχει τέλος.
Στους άγραφους κανόνες μεταξύ των γκραφιτάδων, ύψιστη ατιμία από το να «πατήσει» ο ένας το έργο του άλλου, δεν υπάρχει.
Φανταστείτε, λοιπόν, αυτό να συμβαίνει μεταξύ των δύο κορυφαίων Βρετανών street artists.
Ο λόγος για τον old school γκραφιτά που μεσουρανούσε στα ‘80s King Robbo και τον διάσημο μάστορα του stencil, Banksy.

  Ήρθαν τα άγρια για να διώξουν τα ήμερα λέει το πιστό team του King Robbo, την ώρα που ο Banksy συμμετέχει σε φεστιβάλ, κερδίζει βραβεία και η φήμη του εξαπλώνεται στα πέρατα της γης.

  Από τη μία έχουμε τον θρύλο King Robbo και από την άλλη τον περιβόητο Banksy.
Ο ένας χειρίζεται το σπρέι λες και είναι προέκταση του χεριού του και ο άλλος ξεχωρίζει για το ταλέντο του στην τεχνική του stencil.

  Ο ένας θεωρείται βετεράνος του γκραφίτι και ο άλλος «γκουρού» του street art. Είναι θέμα ιδεολογίας, σαν να λέμε είμαι γαύρος και είσαι βάζελος.

  Αυτό που τους ενώνει, ωστόσο, όπως και όλη την underground καλλιτεχνική σκηνή του τοίχου, είναι το κυνηγητό από την αστυνομία και τα μαντίλια στο πρόσωπο .


  Έτσι, χωρίς δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις, δημιουργείται ένας μύθος γύρω από αυτήν την κόντρα την οποία φροντίζουν να συντηρούν οι πιστοί οπαδοί τους.

  Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όλα ξεκίνησαν το 2009 όταν ο Banksy «πάτησε» με ένα από τα συμβολικά stencil του το φημισμένο γκραφίτι του King Robbo στο κανάλι της περιοχής Regent του Λονδίνο το οποίο χρονολογείται από το 1985.

  Κανείς μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να πειράξει το έργο του βετεράνου Βρετανού γκραφιτά και έτσι η κίνηση του Banksy θεωρήθηκε ιεροσυλία.

  Ευθύς αμέσως, οι φαν του King Robbo  έφτιαξαν την ομάδα «Team Robbo»  και πέρασαν στην αντεπίθεση καταστρέφοντας τις δημιουργίες του Banksy στη γενέτειρα του, το Μπρίστολ.


  Το ίδιο εργάκι συνεχίστηκε και στις γειτονιές του Λονδίνου ώσπου η underground  κόντρα πήρε άγριες διαστάσεις με τον King Robbo να ξυλοκοπείται άγρια έξω από το σπίτι του το περασμένο καλοκαίρι και ευτυχώς να ξεπερνά τελικά το κώμα.
Και οι δύο πλευρές φυσικά τήρησαν σιγή ιχθύος μέχρι που το ντοκιμαντέρ «Graffiti Wars 2011» το οποίο μεταδόθηκε από το βρετανικό κανάλι Channel 4 πριν από μερικές εβδομάδες, έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά.

  Η κινηματογραφική καταγραφή της κόντρας των δύο διάσημων γκραφιτάδων ξεκινά με τον παραλληλισμό Picasso εναντίον Matisse και παίρνει ξεκάθαρη θέση με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του King Robbo.
Και εφόσον και οι δύο κινούνται στα όρια της παρανομίας, οι συμμετέχοντες στο ντοκιμαντέρ αφήνουν σαφείς υπόνοιες ότι οι Αρχές κάνουν τα στραβά μάτια μόνο όταν πρόκειται για έργα του Banksy.
Το τελειωτικό «χτύπημα» για τον Banksy έρχεται όταν γίνεται λόγος για τη σοβαρή επίθεση με χτυπήματα στο κεφάλι που δέχτηκε ο King Robbo.
Αυτό δεν το άφησε έτσι ο φαντομάς του stencil και έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο κανάλι κατηγορώντας τους ιθύνοντες του ντοκιμαντέρ για ανακρίβειες και αυθαιρεσίες. Αυτά προς το παρόν. Η συνέχεια επί των τοίχων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου